En gang i siste halvdel av 1990-tallet fikk Arvid Ystad ideen om å produsere en ny type akevitt. Den skulle passe til norsk laks, og måtte derfor være mildere og rundere enn vanlig var for akevitter i Norge. Det var også et mål at den kunne drikkes som aperitif. Da måtte den være lettere enn de dengang tunge, karve- og sprit-rike norske akevittene. Ideen konkretiserte seg i Norges første akevitt utviklet for fisk og skalldyr: det som den gang het «Ystad’s Aquavit for Norwegian Salmon».

Det var ingen enkel jobb for Arvid Ystad å få produsert denne akevitten. I Norge hadde Arcus produksjonsmonopol, og selv om lakseakevitten opprinnelig skulle produseres av Arcus, foretrakk monopolisten snart å planlegge egne nye akevitter fremfor å produsere Ystads. Lakseakevitten ble derfor først produsert i Finland, og etter en tid i Tyskland, før den til sist kom hjem til Norge. Det skjedde da Ole Puntervolds Agder brenneri fikk den første brennerilisensen i Norge etter produksjonsmonopolets fall i 2005. Men da Agder brenneri ble kjøpt av Det norske brenneri for bare få år siden, ble produksjonen av Ystads akevitt stanset igjen. På dette tidspunktet var det vanskelig å finne en ny produsent i Norge som kunne og ville ha ansvar for Ystads akevitt, og produksjonen ble lagt ned.

I 2019 relanserte vi akevitten under navnet A. Ystads akevitt. Produksjonen ble flyttet til Inderøy brenneri, en kort biltur fra Ystad-gården på Røra i Trøndelag der familienavnet − og altså akevittnavnet − kommer fra. Norges første lakseakevitt kom dermed hjem for andre gang, og er nå mer kortreist enn noensinne!